De officiële spelling van het Nederlands vind je in de Woordenlijst Nederlandse Taal, vaak beter bekend naar de traditionele uitgave als boek, het Groene Boekje. Je kunt het gratis raadplegen op woordenlijst.org.
Je kunt er onder andere informatie vinden over de spelling van alle vormen van werkwoorden uit het Engels. Vreemd lijkt het verschil tussen stressen – streste – gestrest en paintballen – paintballde – gepaintballd. De reden van één s, maar dubbel l in de verleden tijd en het voltooid deelwoord: stressen wordt als Nederlands woord uitgesproken en behandeld, paintballen wordt uitgesproken zoals in het Engels en ook zo gespeld. Voor de spelling van die groep werkwoorden moet de Woordenlijst vaak uitkomst bieden. (In sommige lastige gevallen is daar zelfs een link naar informatie van de Taaladviesdienst van de Nederlandse Taalunie bij vermeld.)
De Woordenlijst heeft ook het onderdeel Leidraad, waarin de regels staan, maar dat is gedetailleerde taalkundige informatie. Gebruik de Woordenlijst daarom alleen om woorden op te zoeken.
De spelling(s)correcties van Word en WhatsApp volgen helaas niet altijd de actuele officiële spelling. Bovendien helpt de spellingscorrectie niet bij de vraag ‘wel of niet aan elkaar schrijven’. Zo wordt de spelling ‘school boek’ (met spatie ertussen) niet als fout gesignaleerd, omdat ‘school’ en ‘boek’ goed gespeld zijn. Ook een fout als ‘hij betaald’ wordt niet gesignaleerd, omdat ‘betaalt’ en ‘betaald’ beide in de gebruikte controlelijst staan. De meeste spelfouten worden juist gemaakt in het wel of niet aan elkaar schrijven (of: aaneenschrijven …). Op de tweede plaats komen de d’s en t’s van de werkwoord(s)spelling*.
De betekenis van Nederlandse woorden vind je gratis en uitgebreid op woorden.org. Wel een site met reclame, maar ook met vrij gedegen informatie.
daarmee verbonden: de taalapp, veelzijdig, aanbevolen (o.a. in de App Store)
Van studenten pabo worden vaak veel verslagen en werkstukken gevraagd. Dat is soms reden om werk dat ‘eindelijk’ af is, ook maar zo snel mogelijk in te leveren. Dat is heel begrijpelijk, maar bij docenten die verslagen en werkstukken moeten beoordelen, ontstaat nogal eens ergernis door taal- en spelfouten (vooral in de d’s en t’s) en het ontbreken van leestekens. Het gaat vaak om fouten die de student bij één keer rustig nalezen (op zijn minst grotendeels) had kunnen voorkomen. Met weinig extra moeite krijg je een hogere waardering!
* Je mag zowel ‘werkwoordspelling’ (één s) als ‘werkwoordsspelling’ (dubbel s) schrijven. In vergelijking met ‘werkwoordsvorm’, met een tussen-s, kiezen wij voor dubbel s. De Woordenlijst vermeldt vaak alleen de eenvoudigste vorm, maar de officiële regels bieden een keuzemogelijkheid.